Dell се ориентира към Chrome OS

Производителят на компютри Dell планира да внедри гугълската операционна система Crome OS в своите нетбуци, съобщиха вчера различни технологични сайтове, позовавайки се на Ройтерс. Отскоро тексаската компания започна да препоръчва на своите клиенти и Linux-базираната система Ubuntu, за сметка на Windows.

Dell води преговори с Google за използване на Chrome OS в нетбуци, които в момента се разработват. По-рано се появиха информации, че подобни намерeния имат и другите двама играчи от Топ 3 в компютърния бизнес – HP и Acer. Първата вълна нетбуци с Chrome OS от тези компании се очакват към края на годината.

Преходът към Chrome OS ще позволи на Dell да намали цената на нетбука Mini. Системните изисквания на гугълската ОС подразбират използване на SSD устройства с малък капацитет, които са по-евтини от типичните твърди дискове за нетбуци и освен това работят по-бързо.

Dell вярва, че след 2-3 години на пазара за РС ще се появят уникални иновации, като водеща роля ще има Google. Ето защо компютърният производител се ориентира към разработки на интернет гиганта.

Chrome OS се очаква на пазара по-късно тази година, а Dell иска да бъде сред лидерите, които ще използват операционната система на Google, съобщава Ройтерс.

Коментар