Закон за радиацията на мобилните телeфони приемат в САЩ

Сан Франциско стана първият град в САЩ, където се изисква от търговците на дребно на мобилни телефони да публикуват данни за равнищата на радиация в табелките, които се поставят редом до самите джаджи по рафтовете, съобщи GreenTech.bg.

Бордът на надзорниците в града гласува миналата седмица с 10 срещу 1 гласа в одобрение на мярката. Окончателно одобрение се очаква тази седмица. „Целта е да помогнем на хората да правят информиран избор“, каза главният поддръжник на закона, надзорникът Софи Максуел.

Индустрията за мобилни телефони не пропусна да посочи, че редица проучвания показват, че радиацията от мобилните телефони не е вредна за хората. Федералната комисия по комуникациите е приела ограничения, определящи безопасното излагане на тези видове емисии. Мерките определят обема на радиовълните, които човешкото тяло може да поеме безопасно, докато човекът говори по мобилен телефон.

Някои изследователи твърдят, че радиолъченията може би са свързани с развитието на рак и тумори в мозъка, но не е налице достатъчен научен консенсус по въпроса.

“Това не е опит да обезкуражаваме хората да използват мобилните си телефони“, заяви Тони Уиникер, говорител на кмета на Сан Франциско Гавин Нюсом. Градоначаликът твърди, че ще подпише новата законодателна мярка. “Това е една скромна здравомислеща мярка за осигуряване на по-голяма прозрачност и информиране на потребителите.”

Органът на индустрията за мобилни телефони – Асоциацията за клетъчни телекомуникации и интернет CTIA не е съгласна с мярката и предупреди, че публикуването на данни за нивата на радиация редом до мобилните телефони в магазините може да предизвика в действителност още по-голямо объркване. “Вместо да информира, наредбата може да заблуди потребителите ….. заради предположението, че някои телефони са „по-безопасни“ от други, въз основа на данните за емисиите на радиочестоти“, каза Джон Уолс, заместник-председател по обществените дела в CTIA.

Новата законодателна мярка задължава всички търговци на дребно да показват подробна информация за емисиите на телефоните, както и указания за това къде потребителите могат да намерят повече информация по този въпрос. Нарушителите ще бъдат санкционирани чрез глоба в размер до 300 долара.

Едновременно с това San Francisco Chronicle съобщи, че по-рано този месец подобна мярка относно данните за радиацията на мобилните телефони, предложена от сенатор Марк Лено в Калифорния, не е била приета в резултат на активно лобиране от страна на индустрията за мобилни телефони.

Коментар