БВП на глава от населението в ЕС варира в широки граници

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателна способност (СПС), варира в отделните държави-членки между 41% и 268% от средната стойност за Европейския съюз, сочат данни на Евростат за 2009 година.

Във Финландия, Франция, Испания, Италия, Кипър и Гърция БВП на глава от населението е бил в рамките на 10% под или над средната стойност за 27-те държави-членки на ЕС. За Ирландия, Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания, Обединеното кралство, Германия и Белгия  той е между 15% и 35% над средната стойност, като най-високо ниво сред 27 страни на ЕС е отчетено в Люксембург – 268%.

БВП на глава от населението в Словения, Чехия, Малта, Португалия и Словакия е бил между 10% и 30% по-нисък от средната стойност за ЕС. Между 30% и 50% по-нисък е бил в Унгария, Естония, Полша и Литва, докато в Латвия, Румъния и България той е бил между 50% и 60% под средната стойност за 27-те държави-членки на ЕС.

Стойностите се основават на последните изчисления на БВП за 2009 г. и последните налични паритети на покупателна способност (ППС). През декември 2010 г. ще бъдат публикувани актуализирани изчисления.

СПС (стандарт на покупателна способност) е изкуствена парична единица, която елиминира разликите в ценовите равнища между отделните страните. СПС позволява закупуването на един и същ обем продукти и услуги във всички страни. Тази единица позволява сравнения на икономическите показатели между страните.

Високото ниво на БВП на глава от населението в Люксембург се дължи отчасти на значителния процент трансгранични работници от общия брой на трудещите се. Въпреки че допринасят за БВП, те не се считат за част от броя на местните жители, който се използва при изчисляването на БВП на глава от населението.

Коментар