Бизнес среща ще “връща Европа обратно на пистата”

"Какво да направим, за да върнем Европа обратно на пистата?" е мотото на осмата Европейска бизнес среща на върха (EBS), представена днес от Белгийската федерация на предприятията и BusinessEurope.

EBS ще се проведе в Брюксел на 30 юни и 1 юли тази година и ще предостави на европейските лидери платформа за това какво е необходимо да се направи, за да се превърне ЕС отново в световен икономически лидер, съобщиха от Българската стопанска камара.

Според генералния секретар на BusinessEurope Филип де Бук, EBS трябва да даде силен тласък на белгийското председателство на ЕС и да провокира дебат по ключови въпроси за бъдещето на Европа сред тези, от които зависят политическите решения.

Гостуващият по време на днешната пресконференция белгийски министър на икономиката и реформите Винсент ван Кикенборн очерта приоритетите на белгийското председателство на ЕС в икономическата сфера, като подчерта, че Белгия поема ротационното председателство в решаващ момент. Според него, правителствата на страните-членки на Ес са реагирали бързо и адекватно на предизвикателствата, породени от финансовата и икономическа криза.

За преодоляване на последиците от кризата обаче, ЕС трябва да пристъпи към сериозни структурни реформи, вкл. по-гъвкав пазар на труда, пенсионна реформа и инвестиции в иновативни продукти и услуги, с акцент върху т.нар. зелени инвестиции.

„За да устои на кризата в глобализирания свят, Европа трябва да говори с един глас и да установи по-тясно координирани икономически връзки между отделните страни-членки”, заяви Кикенборн.

Коментар