Преброяването догодина – и през интернет

В преброяването на населението през 2011 г. ще може да се участва и с попълнен по интернет формуляр, реши кабинетът днес.

На редовното си заседание правителството прие програмата за преброяването на населението и жилищния фонд в България през 2011 г. Програмата представя целта, задачите, основните характеристики, периода, принципите и етапите на преброяването. Описани са основните органи на преброяването, източниците на информация и методологията на събиране на данни за населението и жилищния фонд според действащата обща и специална нормативна уредба.

Целта на преброяване 2011 е да се получат статистически данни общо за страната и по отделни административно-териториални деления за броя и състава на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност и други демографски и етно-културни признаци, за размерите и характеристиките на сградния и жилищен фонд, за условията на живот на хората и конкретната социално-икономическа и демографска ситуация в страната.

Нов момент в историята на преброяванията у нас е предвидената възможност да се използва интернет за попълване на електронен формуляр, както и възможността за използване на данни от административни регистри и информационни системи.

За първи път преброяванията в държавите-членки на Европейския съюз ще се проведат в една и съща година. В България това ще стане в периода от 8.00 ч. на 10 март до 20.00 ч. на 24 март 2011 г. На заседанието си днес министрите решиха да се обсъди възможността преброяването да се проведе не през м. март, а по-рано през годината. Ако това бъде възприето, ще е необходима законова промяна.

От 1 до 14 септември т.г. включително ще се проведе пробно преброяване на населението в три области на страната – Плевен, Велико Търново и Стара Загора. Целите на пробното преброяване са да се тестват разработеният инструментариум и организацията на преброяването, както и да се получи предварителна представа за броя на лицата, които ще използват интернет за попълване на електронен преброителен формуляр.

Коментар