Кабинетът задвижва въвеждането на UMTS

Министерският съвет прие решение за създаване на междуведомствена работна група във връзка с хармонизиране на радиочестотен спектър, необходим за въвеждане на универсални мобилни далекосъобщителни системи (UMTS), на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-Т) и изпълнение на проекта за реконструкция и електрификация на железопътна линия Пловдив-Свиленград (GSM-R). 

Основната цел на работната група е да извърши анализ на възможностите и да изготви предложение за целево финансиране по години на освобождаването от Министерството на отбраната на радиочестотни ленти, свързани с реализирането на Стратегията за въвеждане на UMTS, Плана за въвеждане на DVB-Т в България и Проекта за реконструкция и електрификация на железопътна линия Пловдив-Свиленград (GSM-R). Тези дейности произтичат от задълженията на България като член на Европейския съюз.

Работната група, чиито съпредседатели са заместник-министри на отбраната и на транспорта, съобщенията и информационните технологии, има едномесечен срок, за да изготви предложенията си.

Коментар