САЩ ще преследват и чуждите пиратски сайтове

Стратегически план за защита на интелектуалната собственост в САЩ и в световен мащаб обяви администрацията на президента Барак Обама. Една от основните цели на проекта, включващ всички федерални агенции, е борба с интелектуалното пиратство в интернет, съобщи Българска асоциация на музикалните продуценти.

Обявеният от вицепрезидента Джо Байдън план е първият по рода си в историята на САЩ. Предвижда се обединяване на действията на различни правителствени агенции в борба с пиратството в цял свят. Мерките засягат онлайн и физическо пиратство на редица американски продукти – филми, музика, ТВ предавания, видеоигри, компютърен софтуер, фармацевтични продукти, фалшиви стоки и др.


Джо Байдън заяви, че когато едно правителство бъде предупредено от САЩ за наличие на пиратство в неговата страна, то трябва да реагира

“Като част от стратегията, САЩ ще преследва чужди уебсайтове, които разпространяват нелегално американска музика и филми”, заяви Джо Байдън на пресконференция във Вашингтон. Освен това той добави, че американското правителство ще помага на всички страни да спират пиратските сайтове, които оперират на тяхна територия.

“Когато предупредим дадено правителство, че има нелегитимни играчи, извършващи нелегална дейност в рамките на съответната държава, правителството е длъжно да реагира”, бяха думите на заместника на Барак Обама.

„Това (пиратството) е чисто и просто кражба – нищо по различно от човек, който върви по Пето авеню, чупи витрината на Tiffany”s (бижутерски магазин) и взима каквото има на нея”, добави вицепрезидентът на САЩ.

Той обаче не спомена конкретни пиратски сайтове или държави, които са в полезрението на американската администрация.

„Приветстваме оповестяването на Стратегическия план на администрацията на САЩ, тъй като той поставя проблемите на творците на много високо ниво. Това е тенденция, която наблюдаваме и в други държави, и колкото по-сериозно се приема този проблем, толкова по-близо е и неговото решение. В България, интернет пиратството засяга не само изпълнителите и авторите, не само музикалния бизнес, а всеки аспект от нашето ежедневие”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти.  

Ройтерс коментира обявяването на програмата като индикация, че администрацията на Барак Обама приема пиратството като сериозен проблем. “Казано съвсем просто, пиратството убива. Убива нашата икономика, нашето здраве, нашата безопасност”, каза още Джо Байдън.

Коментар