GPU ускорители вдигат двойно скоростта

Новите AMD FireStream GPU ускорители предлагат почти двукратно по-висока върхова производителност на ват, съобщи компанията. Моделите 9350 и 9370 се отличават с висока енергоефективност и са предназначени за корпоративни, научно-изследователски и академични изчислителни среди.

С до 2.64 TFLOPS изчислителна мощ, AMD FireStream ускорителите ще намерят своето място в центровете за хидро-метеорологични прогнози, за „облачни” и корпоративни приложения, за да се справят с днешните силно паралелни интензивни работни товари. Няколко ОЕМ производители, сред които One Stop Systems и Supermicro, партньори на AMD, планират да предлагат сървърни системи с новите ускорители.

“Хетерогенните системи, в които високопроизводителните GPU и x86 CPU технологии работят в тандем, са способни да предложат огромна изчислителна мощност,” каза Патриша Харел, директор на Stream Computing, AMD. “Индустриалните стандарти като OpenCL тласкат бързото разпространение на хетерогенните архитектури и клиентите, които разчитат на тях, могат веднага да усетят предимствата на комбинираните технологии на системите с AMD Opteron процесори и AMD FireStream ускорители”.

AMD FireStream 9350 предлага 2.0 TFLOPS при изчисления с плаваща запетая с единична точност и 400 GFLOPS при изчисления с плаваща запетая с двойна точност. Този ускорител е еднослотов, с 2GB GDDR5 и консумира до 150W електрическа мощност.

Още по-внушителна е изчислителната сила на AMD FireStream 9370 – 2.64 TFLOPS при сметки с единична точност и 528 GFLOPS с двойна точност. Устройството е снабдено с 4GB високоскоростна GDDR5 памет, максималната използвана енергия е 225 вата.

Освен това, AMD FireStream 9350 и 9370 поддържат промишлените стандарти OpenCL, DirectX 11 и OpenGL. Стандартът за програмиране OpenCL позволява на разработчиците да запазят своите инвестиции в програмен код и лесно да се насочат към използване на предимствата на многоядрени централни и графични процесори. Той ще бъде поддържан и от бъдещите AMD Fusion APU.С помощта на ATI Stream Software Development Kit v2.1, общността от програмисти ще се възползва от комбинираната мощ на графичните изчислителни ускорители ATI FireStream GPU и процесорните платформи AMD Opteron, като разпределя работния товар между тях, за да извлече оптимална производителност от приложенията.

Графичните изчислителни ускорители AMD FireStream 9350 и 9370 GPU ще могат да се закупуват от AMD и технологичните партньори на компанията в началото на третото тримесечие на 2010 г.

Коментар