Франсез Муур оглави федерацията на звукозаписната индустрия

Франсез Муур ще бъде новият изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).  Тя ще наследи на поста Джон Кенеди и ще встъпи в длъжност от месец юли т.г., обявиха от организацията.

В момента Муур е изпълнителен вицепрезидент на IFPI и регионален директор за Европа. В това си качество тя оглавява Европейския офис на IFPI в Брюксел, представлява музикалната индустрия в Европейския съюз и координира стратегията на националите групи в 27-те страни членки, сред които и България, представена от Българската асоциация на музикалните продуценти.

Преди два месеца Муур посети страната ни и награди министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за приноса му в закрилата на интелектуалната собственост у нас. Освен това двамата подписаха Меморандум за сътрудничество относно противодействие на интелектуалното пиратство в България. По време на гостуването си в България тя обяви, че въпреки положените усилия страната ни все още е музикален пират номер едно в Европейския съюз.   

От над 20 години Муур се занимава с правителствени връзки и публична дейност. Тя се присъединява към IFPI през 1994-та, като в последните 15 години работи с институциите и правителствата в ЕС, ръководейки основната търговска и правна дейност на звукозаписната индустрия в Европа.

Водещите музикални компании, членки на IFPI, подкрепят нейното назначаване. Самият Джон Кенеди, при обявяване на оттеглянето си, бе посочил Муур като най-добрия вариант за негов евентуален наследник.

Коментар