Комбинират радиохирургия с лъчетарапия

Ново медицинско решение на Siemens комбинира съвременни апарати за конвенционална лъчетерапия, каквито са линейните ускорители, с технология X-knife, която ги превръща в прецизни уреди за радиохирургия. Разработката беше показана по-рано този месец на форум в Слънчев бряг от д-р Гералд Рaйниг, Център за изследване на рака в Хайделерг.

Сред апаратите на Siemens, използващи новата технология, са Oncor и Atriste. Уредите от тези две линии притежават пълната функционалност на наличните до момента на пазара радионожове, като освен при пациенти за радиохирургия, линейният ускорител се използва при стандартни лъчетерапевтични процедури за цяло тяло.

Цената на лъчелечението в този случай е значително по-ниска от тази при използване на отделни апарати за радиохирургия и лъчетерапия. Системите на Siemens струват около 2 млн. евро – това, според компанията, е в пъти по-малко от предлаганите на нашия пазар специализирани апарати за радиохирургия. Цената за крайния пациент пък ще бъде пет пъти по-ниска, уточниха от Siemens.

Българската здравна система изпитва крайна недостатъчност на апарати за лъчелечение. Според гилдията на лъчетерапевтите, за достигането на световните стандарти в областта, само през следващите няколко години е необходимо трикратно увеличаване на броя на системите, което да бъде постигнато паралено с технологичното обновяване на съществуващата техника.

Наскоро Световната здравна организация излезе с тревожната прогноза, че през 2010 г. за първи път онкологичните заболявания ще вземат повече жертви от сърдечнo-съдовите.

Коментар