Ще кандидатстваме отново за “бг” домейн

България ще направи ново запитване пред интернет регулатора ICANN за регистрация на национален домейн "бг". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в интервю за Дарик радио.

Както е известно, през май страната ни получи отказ от ICANN за регистрация на символите „бг” за национален интернет адрес на кирилица, поради визуална прилика на предложението със съществуващи адреси на латиница.

Съчетанието "бг" беше предпочетено от над една трета от участниците в анкета на сайта на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). В подкрепа на "бг" се обявиха също Съветът по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър, браншовите организации АСТЕЛ и БАСКОМ, сдружение Унинет и др.

Въпреки отказа от ICANN, министър Цветков смята, че домейнът "бг" е най-добър за страната ни. България ще направи ново запитване, тъй като има шанс предложението да бъде одобрено на втора процедура.

Коментар