Стотици милиони фалшиви продукти атакуват ЕС

Фалшифицирането и пиратството се превръщат във все по-голям проблем поради неспазването на стандартите за безопасност и вредите, нанасяни на икономиката, посочва Европейската комисия. Сред опасните продукти, заловени през последните години, са лекарства, съдържащи вредни вещества, и експлодиращи мобилни телефони.

През 2008 г. митническите служители в ЕС са заловили 178 милиона фалшифицирани продукти, над 50% повече спрямо предишната година. Около половината от тях са от Китай. Най-голям е делът на компактдисковете и DVD дисковете, следвани от цигарите и облеклата.

Стотици деца на възраст между 10 и 15 години участваха в конкурса на ЕС за създаване на лого, плакати, кратки филми или игри за илюстриране на проблема с фалшифициране и пиратство на продукти като играчки, дрехи и компактдискове.

Общо 6 училища (включително 4 подгласници) бяха поканени в Брюксел да получат наградите си на церемония в Европейския парламент. Отличията грабнаха ученици от Гърция, Унгария, Испания, Чехия и Полша.

Първа гимназия от Триандрия, Гърция, спечели в категорията за дизайн на официално лого на Европейската обсерватория за фалшифициране и пиратство. Ученици от основно художествено училище в Унгария пък получиха първа награда в категорията за най-добър видеоклип.

Коментар