Ръст на заплатите в Китай оскъпява LCD-тата

Производителите на течнокристални панели вече се сблъскват с последствията от ръста на заплатите в Китай. Тайвански компании са принудени да вдигат цените на своите панели.

Но от друга страна, техните клиенти – доставчици на завършени системи упражняват натиск за сваляне на цените на панелите, съобщи digitimes.com.

В момента повечето производители на LCD панели увеличават заплатите в китайските си заводи. Това може да доведе до ръст на цените на крайните продукти, въпреки че по-рано анализатори изключиха подобна възможност.

Производителите и на други компоненти за ИТ техника, освен панелите, са подложени на натиск за сваляне на цените. Това обаче ще става все по-трудно, предвид поскъпването на работната ръка в Китай.

Ниските заплати в страната са най-вероятната причина за серията самоубийства в заводите на Foxconn. За да тушира напрежението, тайванската компания реши да увеличи възнаграждението на работниците, но това моментално понижи акциите й. Дори се появиха информации, че Foxconn ще се изтегли от Китай.

Коментар