Заработи първият у нас завод за рециклиране на електроника

Вчера в Нови Искър бе открит завод за рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. С пускане в експлоатация на съоръжението, собственост на фирма НАДИН ЕАД, за първи път в България започва да работи система за преработване на отпадъчна техника, съобщи GreenTech.bg.

Капацитетът на завода е достатъчен да покрие обема излязло от употреба оборудване не само у нас, но и на съседни страни. Рециклиращата инсталация позволява преработката на големи домакински уреди от рода на хладилници и перални машини, малки уреди, изчислителна и комуникационна техника, медицинско оборудване и др. Възстановяват се желязо, пластмаси, мед и благородни метали, алуминий.

Инвеститорите са вложили над 40 млн. лв. в съоръжението и са осигурили над 150 работни места. Преработката на остаряла техника и електрически уреди ще се извършва по най-добрата немска технология.

„Предприятието е 100% екологично чисто и изключително високотехнологично. Радвам се, че в условия на криза има фирми, които инвестират в подобни проекти”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване е един от най-големите екологични проблеми в световен мащаб. Необработените отпадъци причиняват вреди на околната среда и оказват негативно влияние върху здравето на хората, прониквайки в почвата и водите. В този смисъл правилното управление на т.нар. електронен скрап е крайно необходимо.

Статистиката сочи, че всеки европейски гражданин „произвежда“ средно годишно от 17 до 20 килограма електронни отпадъци.

Коментар