САЩ въвеждат интернет “паспорти”

Правителството на САЩ публикува проект за доброволна идентификационна система, която трябва да направи финансовите интернет транзакции по-сигурни и да обезпечи защита от киберпрестъпници.

Планът е достъпен на специално създаден уеб сайт nstic.ideascale.com, където експерти и обикновени потребители могат да се запознаят със съдържанието на документа и да оставят свои коментари, съобщи Асошиейтед Прес.

Всеки интернет потребител ще може да получи собствен защитен идентификатор във вид на социална карта или цифров сертификат от различни доставчици на услуги. Идентификаторът ще потвърждава личността при извършване на онлайн транзакции.

"Технологията, която донесе на нашето общество много ползи и ни позволи да направим толкова много, дава също така възможности и на онези, които искат да нанасят вреди на останалите", коментира Хауърд Шмид, шеф на киберсигурността в Белия дом.

Очаква се въвеждането на подобна система да предизвика остри критики от защитниците на конфиденциалността, както и от радетелите за свобода в интернет.

Коментар