Google даде рамо на Flash технологията

Критикуваната напоследък Flash технология на Adobe получи доверие от най-популярния видео сайт – YouTube. Представител на компанията, която е собственост на Google, обяви, че YouTube няма да се откаже от Flash в полза на HTML5, тъй като новият уеб стандарт не поддържал пълната функционалност, необходима на видео сайта.

Така например, чрез HTML5 разработчиците не могат да предложат управление на процесите на възпроизвеждане на видео в степен, която потребителите имат в момента, предаде CNET News.

Би изчезнала и възможността за вграждане на прозорец с видео от YouTube в други сайтове. Ще липсва също възпроизвеждане на видео в режим на пълен екран (Fullscreen).

При HTML5 не могат да се използват собствени микрофон и уеб камера в интерактивните елементи на сайтовете, докато при Flash такава възможност е налице.

Една от причините за ограниченията е липсата на универсален за всички браузъри кодек. Safari и IE9 използват H.264, докато Mozilla и Opera се ориентирани към наскоро предложения от Google кодек WebM. Набиращият популярност Chrome поддържа и двата формата.

Google пък играе двойна роля – от една страна, поддържа развитието на HTML5 чрез ресурса за разработчици HTML5Rocks.com и обещанието да пригоди GMail за този стандарт, а от друга, защитава Flash, заради интересите на YouTube.

Най-големият противник на Flash е Apple. Шефовете на компанията и лично Стив Джобс нееднократно критикуваха технологията на Adobe. Купертино дори излезе с категорично рашение да не ползва Flash в своите мобилни и портативни устройства като iPad, iPhone и iPod.

Коментар