Петима задържани за подкупи в търгове

Петима души бяха задържани при спецакция срещу злоупотреби при възлагане на обществени поръчки, съобщи МВР. Операцията е проведена вчера на територията на София, Пловдив и Садово от служители на ДАНС и ОДМВР-Пловдив под ръководството на окръжната прокуратура.

На трима от задържаните, сред които е и кметът на Садово М.Й., са повдигнати обвинения за „търговия с влияние” и те остават в следствения арест.

Разследването по случая е започнало по образувано досъдебно производство в края на миналата година по сигнал от ДАНС за злоупотреби при провеждане процедури за възлагане на обществени поръчки в община Садово. През този 6-месечен период на наблюдение са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвиненията.

Към момента се разследва незаконно искане на пари от тримата обвиняеми с цел да се повлияе на комисията, която избира фирмата – изпълнител на проект. Стойността на поисканите пари – 5% от цената на търга, е над 3 милиона лева. За подобно деяние законът предвижда до 6 години лишаване от свобода, заяви в Пловдив окръжният прокурор Иван Даскалов.

В следствения арест за 72 часа са задържани М.Й., 46-годината А.З. – неофициален консултант по изпълнението на обществени поръчки в кметството, и Е.Д. – бивш зам.-директор в Държавен фонд „Земеделие”. Другите двама, които са длъжностни лица от община Садово, са били задържани и разпитани в присъствието на окръжен съдия и освободени още на същия ден.

Коментар