Firefox става корпоративен стандарт за IBM

IBM реши да използва Firefox като браузър по подразбиране за всички свои служители, съобщи в съобщи в блога си вицепрезидентът по стандартизация в компанията Боб Сутор. Както е известно, персоналът на Синия гигант наброява над 400,000 души по целия свят.

Като предимства на Firefox се изтъкват добрата поддръжка на уеб стандарти и съвместимостта с различни програмни платформи. Това, според IBM, ще помогне на компанията да ускори процеса на преминаване на вътрешната инфраструктура към облачни технологии.

Според Сутор, за да бъде успешен преходът към клауд среда, в приложенията и методите за обмен на данни задължително трябва да се използват само отворени стандарти. Продължителното участие на Mozilla в развитието на отворени стандарти и висококачествената им реализация във Firefox окончателно са определили избора на IBM.

Още преди няколко години IBM обмисляше възможност за преход към Firefox. Липсата на средства за управление и разгръщане на Firefox конфигурации в големи ИТ инфраструктури обаче осуетиха намерението на Синия гигант.

Днес подобни ограничения не съществуват, благодарение на създадената през 2007 година корпоративна група (Enterprise Working Group) в Mozilla. Така например, вече е налице инструмент за опростен преход на организациите към Firefox, наречен Client Customization Kit (CCK). Средството е разработено от специалисти на IBM и осигурява опростена поддръжка на модифицирани версии на Firefox.

Коментар