Imagine Cup: без медал сме, но много харесани

Бразилия, Франция, Германия, Япония, Корея, Румъния, Русия, Тайван, Обединеното кралство и САЩ – от тези страни са отборите, които ще продължат надпреварата в категорията “вградени системи” на международното софтуерно състезание Imagine Cup 2010, което тече в столицата на Полша – Варшава. В категорията “софтуерен дизайн” отборите, които ще си оспорват водещите 6 места, са съответно от Малайзия, Финландия, Украйна, Сърбия, Малта, Мароко, Сингапур, Германия, Тайланд, Хърватия, Нова Зеландия и Бразилия (по реда на изтеглянето им, възприет и за последователност на следващите презентации). Излъчените 10 отбора от “вградени системи” и 12 отбора от “софтуерен дизайн” ще продължат надпреварата си днес с втора сесия представяния на разработките си.

Българските тимове IThink и Крали Марко не се наредиха сред избраните за следващата състезателна схватка, но пък без съмнение предизвикаха небивал интерес и искрено любопитство сред оценителите.

Четиричленното жури, оценяващо българския отбор в категорията “софтуерен дизайн”, използва всичките 15 минути, предвидени за въпроси, за да разбере повече за разработката на момичетата от IThink. С какви средства е разработена системата, как ще се финансира внедряването й, кой ще попълва информацията в нея, какви са интеграционните възможности на софтуера – тези и много други въпроси интересуваха оценителите.

Също порой от въпроси засипа и момчетата от отбора “Крали Марко”, които грабнаха вниманието на журито в категорията “вградени системи” с разработката си “Green monitor”. Макар че на този етап от межународните финали не е прието журитата в категория “вградени системи” да задават въпроси, съдиите не се стърпяха и дълго разпитваха момчетата за “Green Monitor”.

Конкуренцията между отборите тази година е наистина свирепа и по-силна от всякога, посочиха членове на журито и “капитаните” на всяка от състезателните категории. Оценяването бе по-трудно от всякога, защото на международния финал са дошли наистина “най-добрите от най-добрите” разработки, споделиха от Microsoft по време на церемонията за обявяването на отборите, които ще продължат надпреварата във втория състезателен ден.

Въпреки, че са без “медал” от състезанието, българските отбори продължават да будят интерес сред представителите на Microsoft и журитата на Imagine Cup – особено IThink, който е един от трите тима на състезанието, състоящ се само от момичета.  


Моменти от презентацията на IThink:



 

…и презентацията на "Крали марко":

Коментар