Безплатните Android приложения са най-много

В интернет магазина Android Market има около 70 хиляди приложения, като 57% от тях са безплатни. Нито един друг онлайн ресурс не предлага толкова голям брой безплатни програми, твърди анализаторската компания Distimo.

Това безспорно е добра новина за настоящите и бъдещи притежатели на Android устройства. Има и лоша новина обаче – платените приложения за Android средно са по-скъпи от тези за iPhone.

Безплатните приложения в App Store заемат около 28%, в магазина BlackBerry App World – 26%, в Nokia Ovi Store – също 26%, а в Palm App Catalog – 34%. Най-малко са безплатните програми за устройства с Windows Mobile – техният дял в Windows Marketplace е едва 22%.

Към момента само разработчици от 9 страни могат да добавят платени приложения в Android Market, а да ги купуват – потребителите в 13 страни. Допълнително ограничение се явява необходимостта от регистрация в Google Checkout, за да бъде извършена покупка.

И потребителите на Apple App Store трябва да обвържат своя акаунт с услугата iTunes Store.

По данни на Distimo, над 50% от приложенията във всеки от съществуващите онлайн магазини струват не повече от $2. При Apple най-голям брой от платените приложения имат цена под 1 долар.

Коментар