Президентът на VMware ще изнесе лекция у нас

Президентът на софтуерния гигант VMware ще говори пред български студенти и ИТ специалисти за най-горещата тема в компютърния свят – т.нар. “cloud computing”, съобщиха от местния офис на компанията.

Пол Мариц ще изнесе утре ексклузивна лекция в Аулата на Ректората на СУ „Климент Охридски”, на която ще разкрие своето виждане за бъдещето на компютърните технологии.

Преди лекцията, Мариц ще се срещне със зам. ректора на СУ „Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков и с представители от Факултета по математика и информатика. През 2009 г. в този факултет бе интегриран курс на VMware „Въведение във виртуализацията”- свободно-избираема дисциплина от магистърските програми, изготвена от старши инженери от софийския офис на компанията.

Пол Мариц ще се срещне и с местния мениджмънт на VMware. У нас се намира вторият по големина в света развоен център на лидера във виртуализацията. Според предварителната информация, част от разговорите ще бъдат фокусирани върху стратегиите за развитие и разрастване на екипа от софтуерни специалисти.

„VMware има добре развити взаимоотношения с водещите технически университети в цял свят. Готови сме да подпомагаме академичната общност в България с имплементиране на локални програми за обучение в сферата на виртуализационните и cloud технологии и да споделяме изключителния опит, който VMware притежава като лидер в тази област”, коментира Диана Стефанова, регионален директор на VMware в България.

Пол Мариц се присъединява към VMware през юли 2008 г. като президент и главен изпълнителен директор на компанията. Преди това той е председател на Cloud Infrastructure и Services Division в EMC, след придобиването на основаната от него компанията Pi.

Пол Мариц работи 14 години в Microsoft, където е член на изпълнителния комитет, който управлява цялата компания. Като вицепрезидент на Platform Strategy и Developer Group, Пол Мариц ръководи развитието и предлагането на пазара на системния софтуер (включително Windows 95, Windows NT, Windows и 2000 г.), инструментите за разработка (Visual Studio) и бази данни (SQL Server). Преди Microsoft,  прекарва пет години като разработчик в Intel.

Роден и израснал в Родезия (днешно Зимбабве), Пол Мариц завършва специалност "Математика и компютърни науки на Университета на Кейптаун и Натал в Южна Африка. Той е член на борда на директорите на VMware и няколко частни софтуерни компании.

Пол Мариц е председател на Управителния съвет на фондацията "Grameen”, която спонсорира проекти за развитие в страни от третия свят и осигурява подкрепа за микрофинансиране. Той се интересува  от проблемите на  дивата природа и използването на технологиите за подобряване на живота в развиващите се страни.

Коментар