Ирина Бокова: ИКТ са важни за UNESCO

Събития като надпреварата Imagine Cup и съпътстващия форум “Лидери в образованието” са от огромно значение за UNESCO, заяви във видео-обръщение Ирина Бокова, генерален директор на световната организация, тази сутрин. Видео-обръщението бе излъчено при откриването на конференцията “Лидери в образованието”, организирана от UNESCO, Microsoft и Европейската училищна мрежа под патронажа на полското Министерство на науката и висшето образование. Форумът е част от съпътстващата програма на международното софтуерно състезание Imagine Cup 2010.

Този форум е показателен със своята тема, – коментира Ирина Бокова. – ИКТ могат да направят много за постигането на целите на UNESCO за образованието по света”. Насърчаването на креативността и иновативността на младите хора е предпоставка за развитието на образователна система, която да направи обучението достъпно за всички по света и адекватно на съвременните предизвикателства.

Съвременното образование преживява голяма промяна в ерата на интернет и вездесъщите мобилни телефони, съгласиха се всички участници във форума. Сред тях бяха полският министър на образованието Барбара Кудричка, Жан Филип Куртоа – президент, Microoft Corp., Хал Плоткин, стари политически съветник при Министерството на образованието в САЩ и др. Високите гости бяха единодушни по въпроса, че днес обучението е подвластно на новите технологии, примери за което са японски университет, който провежда курсовете си изцяло чрез онлайн уроци през 3G телефони и има 85% успеваемост на студентите, африканско училище, което обучава хората чрез GSM мобилни телефони и ред други примери от този вид. В процеса на подобна трансформация на образованието ИКТ имат ключова роля. Иновацията прави учението достъпно както за динамичните, работещи хора в големите градове, така и за онези, които живеят в отдалечени селски региони без никаква инфраструктура.

Промяната на традиционната образователна система е трудна във времена като сегашните, защото бюджетите са свити и преживяваме криза, отбеляза генералният директор на UNESCO. Информационните и комуникационните технологии обаче могат да помогнат на нациите да осигурят образование за децата по един нов и достъпен начин. Важно е инвестициите да се използват креативно и да носят нови и нови иновации.

Коментар