Mindpoint: Българският проект, за който светът говори

Mindpoint – българският проект, който през 2009 г. спечели националния кръг от състезанието Imagine Cup и бе представен на световния финал в Кайро, Египет, е оставил неизличим отпечатък в сърцата на топ-мениджърите в Microsoft – голямата софтуерна корпорация, която ежегодно организира и спонсорира международното състезание за студентски софтуерни разработки Imagine Cup. Една година по-късно мениджърите посочват Mindpoint като образец за всички отбори, които се състезават в софтуерната надпревара.

Mindpoint – отборът на Кирил Русев, Никола Косев, Дилян Русев и Рая Юнакова с ментор Милена Лазарова – разработи системата “Envision” – софтуер, проектиран да помага на учителите в тяхната работа и да превърне учениците в активни участници в уроците. “Envision” е проектиран да използва само един компютър с един монитор или проектор, но с много мишки – по една за всеки ученик. Учителят може да задава задачи, а децата да отговарят последователно или пък едновременно, заедно да работят по една обща задача и т.н. Резултатът от това е, че се създава среда за екипна работа, децата учат съвместно и трупат познания, бидейки силно ангажирани в учебния процес.

Днес българският проект от Imagine Cup 2009 е възприет от висшите мениджъри от Microsoft като емблематичен. Когато световните медии питат организаторите на софтуерното състезание какво се случва след надпреварата с проектите, които се представят на световните финали, първият и най-чест отговор е примерът на Mindpoint. “Българският отбор не спечели награда тогава, но тяхната идея е отлична и вече се внедрява в училищата, те работят съвместно с местното министерство на образованието”, посочи Сузи ЛеВайн, директор образование в Microsoft, пред чуждестранни журналисти още в първия състезателен ден на Imagine Cup 2010. Според нея именно това е идеята на Imagine Cup – да провокира създаването на системи, полезни за обществото, които след състезанието да се реализират на практика.

Не само Сузи ЛеВайн говори пред журналистите за Mindpoint. Делото на българския отбор от 2009 г. е станало емблематично за повечето висши мениджъри в Microsoft. За проекта Mindpoint често говори и Джон Перера, мениджър образование в Microsoft. Той разказа за проекта по време на международната пресконференция след втория състезателен кръг на Imagine Cup 2010. Всъщност направеното от Mindpoint е един от двата примера, които представителите на Microsoft най-често посочват, когато се коментира какво се случва след състезанието с проектите, които се надпреварват на световните финали. Вторият пример е свързан с френски студент, участвал в ранните издания Imagine Cup, който със знанията и опита си от състезанието е основал собствена компания за компютърни игри, днес правеща многомилионен бизнес. Това пък е примерът как младите състезатели усвояват бизнес модели и практическо знание за създаване и развитие на комерсиални софтуерни продукти.

За разлика от “Envision” обаче френският състезател е загърбил бляскавата си идея, с която се е явил на Imagine Cup и с която е спечелил награда. Така неговият проект, разработен като полезна на обществото иновация, фактически е загинал. “Студентите сами решават какво да правят с проектите си, дали да ги продължат и как, – коментира Джон Перера с известна нотка съжаление. – Ние не можем да влияем на решенията им, не можем да изискваме от тях да продължат и не можем да им определяме какво да правят с разработките си. Можем само да се надяваме да ги доразвият”.

Коментар