Лаптоп пионерът Toshiba пак диктува модата

Японската компания Toshiba отбеляза 25 години от създаването на първия в света лаптоп за масовия пазар – T1100 – с пускане на три нови модела мобилни компютри. Сред тях са най-лекият и тънък пълнофункционален лаптоп в Европа, Android-базиран модел и мобилно интернет устройство с два екрана и Windows, стана ясно на пресконференция в София.

AC100 преминава за по-малко от секунда от стендбай в активен режим на работа, като подобно на смартфон винаги на разположение за ползване. Благодарение на операционната система Android, лаптопът може да се ползва до 7 дни без нужда от презареждане. Когато се ползва интензивно, AC100 издържа поне осем часа сърфиране в интернет и гледане на видео съдържание с едно зареждане.

Libretto W100 пък е първият в света лаптоп с два екрана (7-инчови, чувствителни на допир) и Windows 7. Това бижу с джобен размер предлага гъвкави възможности за създаване и ползване на съдържание. Libretto W100 ще бъде на пазара в Европа, Близкия Изток и Африка през третото тримесечие на 2010 г.  в ограничени количества.

Portégé R700 е най-тънкият и най-лек (само 1.3 кг) пълнофункционален  13.3-инчов лаптоп на Toshiba на европейския пазар.  Той е специализиран за бизнес потребители. Продажбите ще започнат през третото тримесечие на годината.  

За изминалите 25 години, Toshiba е продала повече от 90 милиона лаптопа, като до края на 2010-та компанията очаква да преодолее 100-милионната бариера.

Това, което започна преди четвърт век с едно ново устройство в нова категория, прерасна в разнообразен пазар, какъвто имаме днес, посочиха от компанията.

Докато лаптопите с 15” или по-големи екрани ще останат основното устройство за създаване на съдържание, пазарът отваря големи възможности за иновативни, по-малки интелигентни устройства като например AC100 и двуекранния Libretto W100, смятат в Toshiba.

По повод 25-годишнината от първия лаптоп, Toshiba потвърждава намерението си да сбъдне визията за свят с много екрани, в който хората по-лесно да споделят мултимедийно съдържание – да го прехвърлят между собствените си устройства, да го споделят с приятелите и семейството, с колеги и в „облака”.

Коментар