Сърбия е претендент за Imagine Cup 2010

Една балканска страна – Сърбия – е сред претендентите за голямата награда в световното студентско софтуерно състезание Imagine Cup 2010, което тече във Варшава, Полша. Състезанието се провежда за осма поредна година и е организирано и спонсорирано от Microsoft.

Общо шест са претендентите за място на почетната стълбичка в категорията “софтуерен дизайн”, най-традиционната и най-силна категория, чиято голяма награда е всъщност самата купа на Imagine Cup. Класирането ще стане ясно тази вечер. Освен Сърбия, за титлата се борят Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайланд и Финландия.

Две приложения за хора с увреден слух се надпреварват за приза: студентите от Тайланд са разработили програма за разпознаване на реч и превръщането й в жестомимичен превод, а проектът Signbook на младежите от Финландия представлява социална мрежа от типа Facebook, в която се трупа библиотека от ултра-кратки видеоклипове с демонстрация на жестове и тяхното тълкувание. Софтуер, който прави възможно пренасянето на файлове през AM радиомрежа за използване в страните без комуникационна инфраструктура, е разработил тимът от Нова Зеландия. Програма за съставяне на меню и диети са разработили пък младежите от Малайзия. Сърбите се състезават с програма, която помага на хора, тежко пострадали в инциденти – едновременно обездвижени и загубили говора си – да управляват компютъра си единствено със силата на мисълта.

Корея, Русия, Обединеното Кралство, Франция, Тайван и Румъния пък си оспорват титлата в категорията “вградени системи”. Сред финалистите са налице три зелени проекта – тези на Корея, Тайван и Румъния, които са разработили съответно система за отчитане на CO2 емисиите на автомобилите, централизиран домашен смарт-електромер и устройство за контрол на енергоконсумацията на отделен уред, включен в контакта.

Проектът на Русия представлява робот-детегледачка. Французите са създали система за регистриране на паданията при възрастни и болни хора чрез сензор за движение и “смарт-килим”. Британският проект пък е за лицево и текстово разпознаване в услуга на хората със зрителни увреждания.

Коментар