Тайланд отнесе “Купата на въображението”

Младите софтуерни специалисти на Тайланд отнесоха голямата награда в световното студентско софтуерно състезание Imagine Cup 2010, което приключи късно снощи във Варшава, Полша. Тайландските момчета разработиха компютърна програма в помощ на хората с увреден слух: система за улавяне и превръщане на речта в текстомимичен превод. С това студентите от Тайланд спечелиха първото място в категорията “софтуерен дизайн” и взеха купата.

Първи подгласник на победителите стана отборът-изненада в категорията “софтуерен дизайн” – Сърбия, с което страната достойно представи Балканите на състезанието. Младите таланти са създали система за управление на компютъра със силата на мисълта. На почетната стълбичка се наредиха още креативните младежи от Нова Зеландия, създали система за пренос на файлове посредством съществуващите радио-мрежи.

Смарт-електромер, разработен от студенти от Тайван, бе оценен най-високо в категорията “вградени системи” – една от двете категории, в които тази година България се състезава. Робот-детегледачка, изобретен от трима руски студенти, се класира на второто място. Французите станаха трети с техния “смарт-килим” за автоматично регистриране на падания при възрастни хора и автоматично изпращане на сигнал за помощ.

Някои изключително успешни бизнеси са реализирани след като създателите им са започнали “кариерата” си като участници на Imagine Cup, а след това са станали участници в програмата BizSpark, посочи Жан-Филип Куртоа, Жан-Филип Куртоа, президент на Microsoft Int. Поради тази причина образователните мениджъри в Micrisoft са взели решение: всички състезатели в тазгодишната надпревара Imagine Cup автоматично получават подкрепа по програмата BizSpark.

Междувременно по време на изложението трите момичета от българския отбор IThink, участващ в категорията “софтуерен дизайн”, се срещнаха с четиримата съдии от журито, оценявало проекта им. Софтуерните специалисти – оценители са на мнение, че разработката е много стойностна и определено е била фаворит сред всички състезатели, които въпросната съдийска група е оценявала.

Green monitor” пък, разработен от момчетата от “Крали Марко”, привлече вниманието на мнозина гости по време на изложбените дни на Imagine Cup 2010. След състезанието Цветан и Здравко споделиха, че са осъществили ценни контакти, за които се надяват да им помогнат да внедрят екологичното решение съвместно с някой от автомобилните производители.

Коментар