София става Меката на европейските математици

Европейското математическо дружество (ЕМД) избра България за честване на 20 години от създаването си, като по този повод от 11-13 юли в София ще се проведе международната конференция „Математиката в индустрията”, съобщиха от генералния спонсор на събитието – Мусала Софт.

Непосредствено преди официалното откриване на конференцията ще заседава Съветът на ЕМД, за да очертае двугодишната си стратегия за развитие. Двете събития се провеждат съответно под патронажа на Министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и кмета на София Йорданка Фандъкова.  

„България бе избрана за страна-домакин, поради дълбоките традиции и постижения в областта на математиката, нейните приложения и образованието. За пореден път у нас се събират математици от изключителна величина”, сподели акад. Стефан Додунеков, директор на Института по математика и информатика на БАН и председател на Управителния съвет на Съюза на Математиците в България (СМБ).

Акцентът на събитието ще бъде връзката между математиката като наука и приложимостта й в индустрията, подпомагайки достигането на по-висока конкурентоспособност при наличие на различни рискове и предизвикателства. Сред темите са: математиката и защитата на данните; научно решаване на индустриални проблеми; математика на околната среда; математика и икономика; математическо моделиране в нанотехнологиите.

В програмата са включени и няколко доклада, обсъждащи образователни програми за подготовка на специалисти в областта на приложението на математиката в индустрията.

„Силната математика е наше конкурентно предимство, което трябва да пазим и развиваме – математическото образование дава аналитичен начин на мислене, приложим в множество сфери, а развитието на приложна математическа наука е един от основните стълбове на ИТ индустрията, която представляваме ние”, заяви Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

Коментар