Гениалният Моцарт безплатно в нета

Продължилите цяла година тържества по повод 250-та годишнина от рождението на великия композитор Моцарт завършват по подобаващ начин с публикуване на музикалните партитури на цялостното му творчество в Интернет. От понеделник те са достъпни безплатно в Интернет както за музиколози и изпълнители, така и за любители на класическата музика.

Отзвукът на този проект надхвърля и най-смелите очаквания на инициаторите му. За първите 12 часа от откриването на Интернет сайта, той регистрира повече от 400 000 посещения. Организаторите предвиждат разширяване на капацитета на сървърите, за да задоволят големия интерес.

Международната фондация „Моцарт”, основана и работеща в родния град на гениалния музикант Залцбург, Австрия предоставя на уеб сайта http://dme.mozarteum.at/ едно академично издание на събраните произведения на Моцарт, което включва над 600 негови работи. 

Компилацията е плод на работата на музиколози от целия свят в продължение на повече от 50 години. Творчеството на гениалния музикант е документирано в 125 тома, съдържащи 24 000 страници с музикални партитури и текстове.

Онлайн версията е дигитално копие на „Ново издание на Моцарт”, публикувано от издателство „Баренрайтер”, град Касел, Германия. То се смята за „златен стандарт” за всички издания на творбите на Моцарт.

За правата за дигиталната им публикация на издателството са изплатени 400 000 долара. Финансова подкрепа е оказал хуманитарният институт „Пакард” от Лос Алтос, Калифорния.  

Коментар