Смартфоните – делови и развлекателни спътници

Смартфоните са едни от най-актуалните мобилни устройства, предлагани в момента на пазара. Все повече потребители се ориентират към тях и все повече обикновените телефони се обогатяват с функции на смартфони.

Защо този тип "джаджи" са толкова атрактивни за потребителите, а и за доставчиците? Смартфонът е нещо повече от класически мобилен телефон. В него са заложени възможности за сърфиране в интернет, работа с електронна поща, бизнес приложения, GPS, игри и редица други.

"Умните" телефони са чудесно средство за организация на цифровото ежедневие, благодарение на множеството функции от рода на календар, планиране, калкулатор, подробна адресна книга и т.н. Вече дори не е актуално да се казва, че смартфонът съчетава качествата на телефон и PDA (персонален цифров помощник), тъй като последният тип устройства почти изчезнаха от пазара – под натиска именно на смартфоните, от една страна, и на нетбуците, от друга.

Полезно допълнение към смартфоните е качествената фотокамера – придобивка, която внася развлекателен елемент в устройства, традиционно ориентирани към бизнес потребителите.

На пазара ще забележите различни стилове смартфони. Някои от тях идват с писалка за въвеждане на информация, а други се предлагат с миниатюрна QWERTY клавиатура. Напоследък актуални стават устройствата със сензорни екрани.

Наред с всички атрактивни характеристики има и още една добра новина – смартфоните поевтиняха достатъчно, така че всеки, който има нужда от "умен" телефон, би могъл да си го позволи.

Смартфонът е незаменим помощник за деловите хора, когато са извън офиса и се нуждаят от достъп и синхронизация на електронна поща, контакти и срещи. В допълнение, смартфонът се превръща в средство за мобилно развлечение с картинки, музика, игри и видео. Обичайни характеристики на този тип устройства са наличието на камера, говорители, WiFi, Bluetooth и инфрачервени комуникации, флаш карти.

По-различен е и начинът на продажба на смартфоните. В общия случай те се купуват от телеком оператори заедно с план за определен трафик за данни и услуги. Така първоначалната цена за смартфона не е висока, но потребителите плащат месечна такса за ползваните услуги от оператора. Ето защо тези устройства са доста атрактивни и за телеком доставчиците.

Важен момент при избора на смартфон е операционната система. В момента се предлагат устройства със Symbian,  iPhone OS,  Windows Mobile, Palm и Linux-базирани, вкл. бързо набиращата популярност платформа Android, подкрепяна от Google.

Потребителите на Windows Mobile/Windows Phone смартфони имат предимството от работата с познати офис приложения на Microsoft, както и от лесната интеграция с Outlook. На пазара са достъпни смартфони с Windows Mobile/Windows Phone от водещи марки.

Symbian платформата пък осигурява избор измежду много голям брой смартфони и тясна интеграция с Java. Основни доставчици тук са Nokia, която постепенно превръща Symbian в напълно отворена платформа, и Sony Ericsson.

Предимство на Palm OS/Web OS e лесното използване и разнообразието от външни приложения (компанията Palm обаче беше погълната от HP и бъдещето на тази платформа все още не е напълно ясно).

Linux платформата е относително евтина и лесна за кустомизиране, но все още в света на смартфоните не е особено популярна. Най-големият доставчик на Linux смартфони е Motorola.

Много бързо набира скорост обаче друга отворена платформа – Android, която се ползва с подкрепата на Google. Всички анализатори са убедени в нейния успех, а вече е налице и сериозна мрежа от разработчици на Android приложения, която се разширява с много бързи темпове.

Сама на пазара, но изключително успешна е Apple с нейната платформа iPhone OS. Смартфонът iPhone промени индустрията, а феновете на марката не биха й изневерили за нищо на света. Apple обаче е остро критикувана за ограниченията, които налага на разработчиците и като цяло за затворения подход със своите продукти. Не е изключено компанията да има сериозни проблеми с Европейската комисия, каквито iсигнали вече са налице.

Коментар