Оператори минават на нов кабелен стандарт

105 милиона абонати в света използват кабелни широколентови услуги – това е 25% от всички потребители на широколентов достъп, като 65% използват DSL и 11% оптичен кабел, сочи проучване на ABI Research.

Същевременно се наблюдава тенденция за преминаване на кабелните оператори към стандарта DOCSIS/EuroDOCSIS 3.0, който предоставя скорости за даунлоуд, които са осем пъти по-бързи от тези при DOCSIS/EuroDOCSIS 2.0, посочва Кевин Уен, президент на D-Link за Европа.

„Стандартът с лекота поддържа HD канали. Много оператори в момента обновяват и разширяват своите мрежи, за да отговорят на изискванията на DOCSIS/EuroDOCSIS 3.0″, допълва Уен.

Кабелните модеми на D-Link позволяват на операторите по-лесно да реализират процеса на оптимизиране на услугите към своите клиенти, като предоставят скорости за пренос до 400 Mbps за даунлоуд и до 160 Mbps за ъплоуд.

Възможността да предлагат високоскоростен интернет достъп на потребителите е изключителна важна за кабелните оператори, които се конкурират с телекомите, осигуряващи от своя страна алтернативни технологии за безжичен интернет като xDSL, 3G/4G и WiMax.

Коментар