50% ръст на шпионския софтуер за полугодие

Броят на шпионските програми е нараснал с 50% през първата половина на годината, сочи нов анализ на компанията G Data. Главна цел на кибер престъпниците е кражбата на данни за кредитни карти, онлайн банкиране, акаунти и пароли и последващата им продажба на черния пазар или използване за криминални цели.

Най-уязвими са потребителите на операционни системи Windows, тъй като 99,4% от всички зловредни програми са прицелени именно в тях.

Едновременно с нарастване на броя на шпионските програми, са се увеличили с 50% и приходите от тях. Често зад шпионския софтуер се крият престъпни мрежи от мошеници, а откраднатите данни поддържат част от тъмната икономика.

След инфектиране на компютъра с троянски кон, се инициира изпращане на данни към престъпниците, като този процес е невидим за потребителя. Кибер мошениците събират данни, които са конвертируеми на черния пазар.

Цената на откраднатата информация варира в зависимост от предлагането и търсенето. Така например, редки ICQ акаунти са по-скъпи, отколкото данните за кредитни карти.

Коментар