Страните от ЕС сами ще решават за ГМО

Страните от ЕС ще решават сами дали да позволят отглеждане на одобрени генетично модифицирани култури на своя територия, предлага Европейската комисия.

ЕС ще продължи да одобрява генетично модифицираните организми (ГМО), предназначени за отглеждане, въз основа на научни препоръки относно тяхната безопасност. Отделните правителства обаче ще имат право да ограничават или забраняват отглеждането на някои или всички одобрени от ЕС генетично модифицирани организми – на цялата си територия или в части от нея.

Опитът показва, че страните от Съюза се нуждаят от повече гъвкавост, когато решават къде и дали изобщо да се отглеждат генетично модифицирани култури, заяви комисарят по здравеопазване Джон Дали.

Въпросът за ГМО разделя Съюза от десетилетия. Страните имат различни позиции, което затруднява вземането на съвместни решения за продуктите на генното инженерство.

Някои страни са положително настроени, като твърдят, че генетично модифицираните култури дават по-високи добиви и са по-устойчиви на вредители. Други остават загрижени, че тези култури могат да представляват риск за човешкото здраве и околната среда.

Много земеделски стопани се притесняват, че ГМО могат да замърсят традиционните и биологичните култури, което ще затрудни продажбата им като продукти, несъдържащи ГМО.

В Съюза се отглеждат малко генетично модифицирани култури, в сравнение с водещи производители като САЩ, Бразилия и Аржентина. В момента в ЕС за отглеждане се продават само два генетично модифицирани продукта и само за един е позволено да се използва като храна – сорт царевица, наречен MON810.

Процедурата на ЕС за разрешаване на ГМО ще бъде подобрена както по отношение на защитата на потребителите, така и по отношение на функционирането на вътрешния пазар. Предложението трябва да бъде одобрено от правителствата на страните членки и от Европейския парламент.

Коментар