Nokia Qt SDK 1.0 подобрява възможностите пред разработчиците

Nokia стимулира допълнително разработчиците да се изявят и демонстрират творчество, като премахва ограниченията и дава възможност за участие на разработчици на индивидуална база, а не като компании и фирми, намалява разходите и осигурява разработване на приложения за Symbian и Maemo устройства с новия софтуерен пакет Qt SDK 1.0.

Следвайки философията “Създавай, Развивай и Разпространявай” на Nokia форум, няколко послания към разработчиците бяха слети в едно, за да им покажат подобренията на цялостната екосистема, и да бъде отличен Ovi Store като най-доброто решение за техните мобилни приложения.

Пет са съществените новости, които ще бъдат от полза за разработчиците, работещи на Nokia платформи:

Наличността на Nokia Qt SDK 1.0

Физически лица вече могат индивидуално да се регистрират като Ovi Publishers

Безплатна публична бета версия на Nokia за подписване на Symbian приложения

Наличност на Nokia Smart Installer за Symbian

Приемане на Qt приложения в Ovi Store

„При наличието на тези нови възможности и значителни подобрения решихме да удължим времето на конкурса, който бе обявен в България и Сърбия, за да дадем шанс на повече хора да се включат и да спечелят награди. Досега получихме много интересни приложения и в двете страни, като например CyrPhonetic, Caller Screen и Mobile Cipher. Ще се радваме да видим и проекти или полезни приложения като седмична програма за кината или график на ЖП транспорта, тъй като потребителите имат голям интерес към такива услуги според изследването, което Nokia проведе в България в началото на месец май. Едно от другите подобрения, които очакваме да се случат в Ovi Store и можем да очакваме да бъде обявено скоро, е възможността да се качват и приложения на кирилица. Това се очаква да стане след месец и е още една причина за нашето решение да удължим крайния срок за подаване на приложения за конкурса до края на месец септември,” каза Росен Петков, мениждър на Nokia за Балканите.

Конкурсът Nokia Call4Mobile Applications е насочен към разработчици в сферата на Maemo, S60, Web Runtime и Toolkit Applications Qt. Той ще избере победител от напълно разработени мобилни приложения в категориите Maemo5 и Symbian, където ще се подават концепции и идеи. Специални награди ще има за победителите в категориите „Най-добър млад разработчик под 25 години” и „Най-добро междуплатформено приложение”.

Българското жури ще избере победителите, които ще спечелят награди на обща стойност 7000 Евро, годишно членство във форум Nokia и Nokia N97 или Nokia N900, 1000 евро за всеки от победителите в категориите 1-3 и специални награди от 500 евро за „Най-добър млад разработчик” и „Най-добро междуплатформено приложение”.

Коментар