Бил Гейтс инвестира във високоефективен двигател

Бил Гейтс и Винод Хошла ще инвестират в EcoMotors, за да помогнат на компанията да завърши проектирането и изпитването на своя високоефективен двигател, наречен Opoc. Според изпълнителния директор Дон Рънкъл, стойността на инвестицията е 23,5 милиона долара, съобщи GreenTech.bg.

Въпреки че напоследък се вдига много шум около електрическите превозни средства, технологиите на EcoMotors са здраво свързани с „традиционната“ механика на двигателите с вътрешно горене. Двигателите Opoc са забележителни с това, че съчетават конвенционален дизайн с два цилиндъра и четири бутала, което увеличава общата ефективност.

Бившият изпълнителен директор на Volkswagen Петер Хофбауер, който е замислил този дизайн, заяви, че Opoc може да подобри разхода на гориво с 30 на сто при градско шофиране – и да намали емисиите също с толкова. Дружеството, което има 18 служители, твърди, че Opoc ще осигури 20-50% подобрение в ефективността на горивото.

Двигателят използва електронно управляван съединител и турбо усилвател, обясни Рънкъл през март по време на конференцията ARPA-E. Като цяло Opoc тежи наполовина спрямо теглото и размера на конвенционалните двигатели, което намалява разходите на гориво с 20 на сто. Такъв двигател може да се използва и в комбинация с електрически двигател при хибридни автомобили, каза Рънкъл.

Компанията планира да завърши своята разработка през 2012 г. и да лицензира технологията за производители на автомобили и на двигатели. Opoc може да се използва за различни превозни средства и уреди, включително автомобили, камиони и генератори.

Коментар