Иззети са компютри на пловдивска фирма

Успешна акция срещу незаконното използване на софтуер проведоха специализираните органи съвместно със Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС).

На 14 юли служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” и „Специализирани полицейски сили” при ОД на МВР – Пловдив, извършиха проверка за легитимността на използвания софтуер в офиса на пловдивска фирма, находящ се в ж.к. „Тракия”.

Към момента на проверката върху 13 компютърни конфигурации, собственост на дружеството, са открити голям брой копия на компютърни програми на компании – членки на СИБС, за които не са били предоставени документи, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване и използване.

Компютърните системи са приобщени като доказателства по образуваното досъдебно производство по чл. 172а от Наказателния кодекс на България, съобщиха от СИБС.

В края на миналия месец служителите на Сектор „БОП” – Пловдив, съвместно с колегите им от Сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” към ГД „БОП” – МВР и СИБС, извършиха друга мащабна проверка за легитимността на използвания софтуер в офиса на голяма пловдивска печатница, при която бяха иззети 28 компютърни системи. По случая също се води досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

Коментар