Излезе най-уязвимата Linux дистрибуция

Немски преподавател пусна най-уязвимата операционна система на база GNU/Linux. Дистрибуцията Damn Vulnerable Linux (DVL) съдържа всичко, което не трябва да има една добра Linux система, съобщава авторът – Торстен Шнайдер от факултета по технологии на Университета Билефелд.

DVL включва уязвим и лошо настроен код, в резултат на което цялата система е с невероятно ниска защитеност. Това обаче не е случайно – проектът DVL ще се използва за обучение на студенти по ИТ сигурност.

Така например, системата е подходяща за изучаване на уязвимости като препълване на буфера, SQL инжекции  и др., съобщава geek.com.

Дистрибуцията съдържа остарели и лесно уязвими версии на уеб сървър Apache, система за управление на база данни MySQL, интерпретатор на езика PHP, сървъри FTP и SSH. Включени са и помощни програми като GCC, GDB, NASM, strace, ELF Shell, DDD, LDasm, LIDa.

Заинтересованите потребители могат да си свалят от сайта на проекта LiveDVD-образ на Damn Vulnerable Linux с обем 1,8 GB. Трябва да се има предвид, че това е система само за образователни цели и експерименти.

Даунлоуд: Damn Vulnerable Linux

Коментар