Френското МО гледа към отворения код

Министерството на отбраната на Франция ще започне от следващата година тестове на офис софтуер с отворен код. Информацията разпространи Бернард Карайон – депутат, който от дълго време се опитва да прокарва отворени решения във френската администрация.

Не се споменава конкретен продукт, но най-вероятно това ще бъде пакетът OpenOffice.org или решение на негова основа. Карайон е научил за предстоящите тестове от министъра на отбраната, след като в писмена форма го е попитал за новия рамков договор с Microsoft Ирландия, съобщи osor.eu.

Още през 2006 година депутатът лансира предложение до френското правителство, свързано с отворения формат OpenDocument. Сега Карайон е притеснен, че четиригодишният контракт с Microsoft за софтуерни лицензи ще постави министерството в зависимост от един частен доставчик и ще спре разглеждането на отворени алтернативи.

Както е известно, френското правителство препоръчва на своите структури да използват отворен софтуер. Именно от неспазване на тази препоръка се опасява Карайон. Освен това в договора с Microsoft има опция за покупка на допълнителни лицензи за 5 милиона евро без търг.

Министерството на отбраната възнамерява едновременно да използва програми с отворен код и фирмени продукти, става ясно от отговора до Карайон. Окончателно решение за бъдещите ИТ планове ще бъде взето в зависимост от резултатите от тестовете.

Неотдавна френската полиция съобщи, че е успяла да постигне значителни икономии след мигриране към решения с отворен код като GNU/Linux, OpenOffice.org, Firefox и Thunderbird.

Коментар