Държавата замисля намеса в „bg” домейна

Две анкети, обявени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, разкриват интересни намерения на държавата.

В първата от тях МТИТС проучва отношението на интернет потребителите към модела на управление на домейна от първо ниво „bg". България е единствената държава-членка на Европейския съюз, в която управлението вече 20 години се извършва без участието на държавата, която да гарантира възможно най-благоприятни за българските интернет потребители условия, посочва на сайта си МТИТС.

Държавата вижда евентуална своя роля чрез управляващи, консултативни или контролни функции, както и чрез комбинация от тях, става ясно от зададените въпроси.

Същевременно, тече и втора анкета за име и регистър на националния интернет адрес на кирилица. Един от въпросите е дали изобщо ни е необходим такъв домейн.

МТИТС търси общественото мнение за отхвърленото име „бг", за наличие на домейн на България на кирилица или за четири от най-предпочетените имена в първата анкета от декември 2009 година. Това са „бгр", българия", „бъл" и „бя".

Изборът на ново име се налага от отказа на Международната организация за интернет имената и адресите ICANN да регистрира символите „бг" за национален домейн на кирилица, уточняват от министерството. Причина за оценката на независимите експерти е визуалната прилика на предложението със съществуващи двубуквени домейни.

Въпреки широката обществена подкрепа в България за „бг" като най-харесваното съчетание от букви на кирилица, при оценката е взето предвид, че интернет имената са световен ресурс и играят важна роля за стабилността на глобалната мрежа.

Независимо от отказа, МТИТС има готовност да използва всички възможности за повторно заявяване на домейна „бг", ако допитването потвърди, че това е единственият приемлив избор за българското общество, уверява министерството.

Първият етап от процедурата за оценка на стринга „бг”, която ние стартирахме на 19 февруари 2010 г., завърши на 18 май 2010 г. с отказ за регистрация поради идентифицирана силна визуална прилика на нашия стринг с вече регистрирани двубуквени стрингове.

Бързата процедура, по която страната ни подаде документите, не предвижда възможност за подаване на възражение или преразглеждане. Остават два пътя: да изберем нов стринг и да пуснем ново заявление; или да изчакаме нова възможност да заявим желание за стринга „бг”. Ето защо в анкетата е предвиден и отговор „не желая домейн на кирилица, различен от бг".

Коментар