ЕС с нов план за пътна безопасност

През следващите 10 години ще влязат в сила нови правила, изискващи повече превозни средства да бъдат оборудвани с автоматична система за предупреждения, включително за превишаване на скоростта и напускане на пътната лента, съгласно план за пътна безопасност в ЕС.

Ще бъдат направени повече усилия за повишаване на безопасността на мотоциклетистите, съобщи Европейската комисия. През последните години се наблюдава намаляване на смъртните случаи за всички видове превозни средства с изключение на мотоциклетите. Всяка година около 17% от смъртните случаи са на мотоциклетисти или мотопедисти, въпреки че те представляват едва 2% от участниците в движението.

Превишената скорост, шофирането след употреба на алкохол и неизползването на предпазен колан са сред водещите причини за смърт по пътищата. Несигурните превозни средства и лошите пътища също представляват ненужен риск. Програмата на ЕС обръща внимание на всички тези въпроси.

Според неотдавнашно европейско проучване, гражданите смятат, че правителствените действия трябва да се съсредоточат върху подобряване на пътищата и прилагане на законите за движение. Планът на ЕС предвижда финансиране единствено на проекти за строеж на пътища, при които са спазени законите на ЕС за пътна безопасност.

През 2009 г. смъртните случаи при пътни произшествия в ЕС са били 35 000, което е с 36% по-малко, отколкото през 2001 г., когато Комисията си постави за първи път целта да намали с 50% нивата на смъртност. Младите хора и мотоциклетистите са сред изложените на най-голям риск.

Само четири държави – Латвия, Испания, Естония и Португалия – са успели да намалят нивото на смъртни случаи по пътищата с 50% в сравнение с 2001 г. Смъртните случаи са се увеличили в Румъния и Малта.

Коментар