Макс Телеком увеличи скоростта на мобилния достъп до интернет

Българският WiMAX оператор Макс Телеком увеличи скоростта на своите мобилни интернет услуги в градовете Ямбол и Кърджали, достигайки 8 Mbps. Предложението е пилотно и за сега важи за територията на двете населени места С това увеличение на скоростта Макс Телеком на практика предлага най-бързата WiMAX услуга за мобилен достъп до интернет в България, както и една от най-бързите в Европа. Компанията планира до няколко месеца да предложи същите услуги в цялата си мрежа.

„Увеличаването на скоростта на нашите услуги показва, че WiMAX технологията все още не е разкрила пълния си потенциал и е с най-големи шансове да се наложи като водещ мобилен стандарт. Макс Телеком беше първият работещ WiMAX оператор в Европа и днес запазва своята пионерска роля, предлагайки на клиентите си не само пълна свобода на достъп до мрежата, но и много по-интензивно преживяване“ – убеден е Красимир Стойчев, собственик на Макс Телеком.

Високоскоростният мобилен интернет е особено подходящ за бизнес организации, за изграждането на безжични локални мрежи, за концерти, конференции и други специализирани събития, както и за разнообразни развлекателни услуги, включително мобилен гейминг и гледане на IP телевизия.

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) е популярното име на безжичния стандарт за пренос на данни IEEE 802.16. Технолотията е създадена с цел да осигури достъп до мобилен високоскоростен интернет навсякъде и по всяко време, отговаряйки на потребността от бърза връзка както в големите градове, така и в по-малките населени места. По този начин още с появата си WiMAX се превръща едновременно в решение на проблема с „дигиталната пропаст“ (наличието на големи територии, в които липсват модерните комуникационни услуги), както и на затруднения достъп до т.нар. „последна миля“ (достъпа на алтернативни телеком услуги до крайните потребители). Още със своя търговски старт Макс Телеком отговаря на тези две пазарни нужди и днес покрива равномерно големите български градове и по-малките селища. Увеличаването на скоростите, предложено от компанията сега, на практика превръща WiMAX мрежата в равностоен конкурент на останалите широколентови технологии, включително и фиксираните.

WiMAX е и първият стандарт за мобилни услуги от четвърто поколение, който заработи в света. Днес втората версия на тази технология – Mobile WiMAX – е с най-големи шансове да се наложи като ключова 4G технология.

Коментар