ИКТ, финансирани от ЕС, спасяват човешки животи

Финансирана от ЕС технология помага в опазването на човешки животи. В рамките на ИКТ проекта WORKPAD са разработени програмни приложения, които позволяват на спасителните екипи, реагиращи при природни бедствия, да съгласуват действията си и да комуникират помежду си бързо и ефективно, съобщи Европейската комисия.

Координацията и комуникацията са от особено значение, когато спасителни екипи от различни агенции, граждански власти и неправителствени организации (НПО) се намират едновременно на мястото на бедствието. Средства на ЕС в размер на 1,85 млн. евро са помогнали на изследователите да решат как десетки бази данни на различни организации могат да се свържат посредством технологията за равноправен достъп (peer-to-peer), с което да се намали времето за реагиране и да се избегне дублирането на усилия.

Наличието на централен разпределителен пункт, който получава и разпраща информация до всички спасителни екипи, може ефикасно да спомогне за спасяването на повече пострадали. Технологията е била вече успешно тествана в южна Италия и може да се прилага във всяка точка на света.

Така например, след земетресение е необходимо максимално бързо да се достигне до заклещените под паднали сгради хора, за да се увеличи шансът им да оцелеят. Ето защо се налага съгласуване на усилията на различните спасителни екипи, за да не се изпращат твърде много спасители на едно място и твърде малко – на друго.

Ключът към оптимална реакция при бедствия е да се свържат различните системи и бази данни в централните офиси, които се използват от системите на спасителните екипи, за да се гарантира, че всички участници имат общ поглед над ситуацията.

Централният координационен и разпределителен пункт позволява на спасителите на място да комуникират помежду си, чрез преносими устройства (най-често джобни органайзери – PDA).  Например, чрез спътниково засичане на местоположението ръководителите на екипи могат да следят къде се намират всички членове на различните екипи и по този начин да са осведомени за местоположението им по всяко време и за задачите, които изпълняват.  

Информацията, обменяна по тази мрежа посредством P2P, може да съдържа и подробности относно имената на лицата, живеещи в рухнал жилищен блок, списъци на училищни класове, телефонни номера, карти и други полезни данни.

В рамките на WORKPAD бе разработена и програма за определяне на задачи, разпределяне на роли и предоставяне на подробни инструкции на спасителите. Тя може да се актуализира в реално време, така че при възникване на по-належаща нужда спасителите да бъдат пренасочвани към нова задача.

Коментар