Телеком гиганти сключиха глобален договор

Telefónica, един от най-големите телеком оператори в световен мащаб с подразделения в 25 държави и приблизително 265 милиона клиенти, сключи договор с шведската Ericsson и Indra – мултинационална ИТ компания, базирана в Испания.

Договорът включва прехвърляне на всички активи за предплатени услуги на Telefónica, свързаната с тях поддържаща операционна система и 500 служители, които развиват, управляват и поддържат решението, което обслужва близо 100 милиона абонати на Telefónica Group. Активите ще бъдат прехвърлени на Ericsson и Indra до октомври 2010 г., съобщиха от шведския гигант.

Договорът ще засили позициите на Ericsson в системната интеграция и поддържащите бизнес и операционни системи (BSS) и (OSS). Компанията ще допълни портфолиото си, свързано със системите за таксуване, и ще разшири предложенията в сферата на BSS решения.

Около 500 висококвалифицирани служители ще се присъединят към Ericsson и Indra, като приблизително 400 идват от Telefónica I+D в Испания и около 100 души от Telefónica I+D в Бразилия.

Междувременно, Telefónica International Wholesale Services S.L. (TIWS) сключи споразумение за търговско представителство с Docomo Europe Limited (част от NTT Docomo). Telefónica ще поддържа клиентите на Docomo Europe в страните, където е представена. Първата държава, в която това ще стане факт, е Великобритания, а в последствие ще бъдат обхванати и други страни.

Docomo има договорни отношения с голяма част от японските мултинационални компании, работещи в Европа, а много от тях ползват мобилни услуги в страните, където Telefónica има изградена мрежа.

Коментар