Microsoft с рекордни приходи за тримесечието

Рекордни резултати отчете Microsoft за последното тримесечие на финансовата 2009-2010 година, завършило в края на юни. Чистата печалба на компанията възлиза на $4,5 млрд., което е ръст от 48% спрямо същия период на миналата година.

Приходите на софтуерния колос са се увеличили с 22% до $16 млрд. За цялата финансова година Microsoft отчита приходи от $62,5 млрд., което е ръст от 7% спрямо предходната. Чистата печалба пък се е увеличила с 29% до $18,8 млрд.

Впечатляващите ръстове се дължат на проекти като Xbox, Bing и Windows 7 – вече са продадени 175 милиона броя от новата ОС.

Междувременно, все по-усилено се говори за оставка на CEO-то Стив Балмър. Според electronista.com, част от мениджърите на корпорацията са недоволни от авторитарния стил на Балмър, както и от постигнатите от него резултати.

Сред провалите на Стив Балмър се посочват телефонът Kin, колебанията в цените на акциите на Microsoft, оттеглянето на влиятелни мениджъри от ръководството и др. В полза на CEO-то пък са финансовите показатели за последното тримесечие, липсата на негова алтернатива и безрезервната подкрепа от борда на директорите.

Коментар