Изтърканите дънки стават слънчеви клетки

Изследователи от университета Корнел са открили начин за използване на молекулите, традиционно срещани в сините бои за дънки, за производство на органични, гъвкави плоскости. От тях учените се надяват да произведат по-добри слънчеви клетки, съобщи GreenTech.bg.

Съвременните соларни клетки са направени най-често от силиций, но те са тежки, негъвкави и слабо ефективни. Изследователите обаче направили от молекулите на синята джинсова боя ковалентна органична рамка – един много здрав материал, който е лек, порест и силен.

Процесът използва киселинен катализатор за пренареждане на молекулите в един двуизмерен лист. Листовете се подреждат един върху друг, за да образуват взаимосвързана рамка за провеждане на електрическия заряд. Учените използват фталоцианин – молекула, налична в сините и зелените бои за оцветяване на джинсови панталони.

Структурата сама по себе си не е слънчева клетка, но това е модел, който значително ще разшири обхвата на материалите, които могат да бъдат използвани в соларните панели, според учените.

Коментар