Милион долара за два домейна с име vodka?

Собственикът на холдинга "Русский стандарт" Рустам Тарико се сдоби с Интернет домейните www.vodka.ru и www.vodka.com, пише руският вестник "Ведомости". Стойността на сделката не се разкрива, но по мнението на експерти Тарико е заплатил не по-малко от 1 милион долара.
Активите на холдинг "Русский стандарт", управляван от Тарико, са оценени от списание Forbes на 1,9 милиарда долара. В него влиза и завод за производство на водка със същото име в Санкт Петербург. Главната цел на покупката на домейна www.vodka.com е популяризирането на водка "Русский стандарт" на международния пазар, съобщават от холдинга.
Предишният собственик на www.vodka.com – американската компания Nett Corp. не е публикувала на него никаква информация, която да има отношение към любимата на руснаците спиртна напитка. Засега липсва коментар от страна на Nett Corp. за продажбата на домейна.
По мнение на експерти, покупката на www.vodka.com е струвала на Тарико повече от 1 милион долара. Те напомнят, че през 2004 г. домейнът www.beer.com е бил закупен от един от най-големите производители на бира в света – компанията Interbrew – за 7 милиона долара.
Домейнът www.vodka.ru, по данни на  "Ведомости", е продаден на Тарико от "Студио Артемий Лебедев". Известният създател на сайтове е съобщил, че сайтът е регистриран през 1997 г. По негови думи, за последните няколко години е получавал десетки предложения за купуване на сайта, но както допълва той, предложенията са били “финансово несериозни”. 
Лебедев също се въздържа да спомене с каква сума е бил склонен на продажба от собственика на “Русский стандарт".
"Ведомости" обаче предупреждава, че “Русский стандарт" може да има проблеми с използването на домейна www.vodka.ru.  Под такова име се продава водка, произвеждана от 2002 г. от завода за спиртни напитки "Амтел" в Подмосковието.
От компанията казват, че са регистрирали търговска марка vodka.ru в руското патентно ведомство, но не и домейн. Те не са решили още дали ще оспорват в съда правото си над vodka.ru.

Коментар