ИТ система предсказва престъпления

Британската полиция започна тестове на софтуер за прогнозиране на бъдещи престъпления. Системата Crush (Criminal Reduction Utilising Statistical History) анализира досегашни инциденти и обединява данните от тях с наличната справочна информация, вкл. полицейски отчети, досие на престъпниците и дори прогнози за времето, съобщава Гардиън.

Програмата използва данните, за да прогнозира опасни действия и да насочи полицията в райони с висока вероятност за извършване на престъпления. Технологията се тества секретно от британските служби, а по-рано е била приложена и от полицията в Мемфис, САЩ. Благодарение на Crush, нивото на престъпността в Мемфис е намаляло с 31%, твърдят от полицията.

Този инструмент е по-ефективен, отколкото реакциите след извършване на престъпленията. Практически, системата позволява разполагане на полицаи в необходимите райони, когато там се извършва престъплението, коментира Джон Уилямс от полицията в Мемфис.

Противниците на подобен род анализаторски системи твърдят, че те посягат на правата на човека. Технологията може да доведе до обвинява на хората в престъпление, преди още то да е извършено.

Коментар