Globul поиска достъп до информация за 300 държавни търга

Globul изпрати искания за достъп до публична информация на 300 държавни и общински институции относно избора им на доставчик на мобилни и фиксирани телефонни услуги.

На основание на чл.24, ал.1 от Закона за достъп до обществена информация, в своите писма операторът изисква отговор от съответните общини, министерства и агенции за проведените от тях обществени поръчки за мобилни и фиксирани телефонни услуги през последните пет години, както и относно действащите в момента договори за подобни услуги, техните условия, срок и правното основание за избор на доставчик.

Инициираните от Globul запитвания до 300 институции имат за цел да установят до каква степен провежданите от тях обществени поръчки за телекомуникационни услуги отговарят на законовите изисквания за прозрачност, равнопоставеност и насърчаване на конкуренцията. До момента практиката на телекома показва, че в голяма част от държавната и общинска администрация тези процедури не са достатъчно прозрачни.

Съгласно чл.28, ал.1 от Закона за достъп до обществена информация, институциите са длъжни да отговорят на запитванията в 14-дневен срок от датата на регистрирането им. Globul заявява, че поема ангажимента да оповестява публично резултатите и отговорите на тези запитвания.

Компанията ще предприеме правни действия в случай, че такива отговори не постъпят в законоустановения срок и по надлежния ред или в случай на нарушени процедури по обществени поръчки. Законът предвижда санкции от 50 до 100 лв. за длъжностно лице, което без уважителна причина не се произнесе в срок по заявление за достъп до обществена информация.

Компанията се надява, че крайният резултат от тази активност ще бъде ясен график на провеждане на търгове за мобилни и фиксирани услуги без налагане на дискриминационни условия.

Коментар