Обединение на телекоми ще насърчава мобилните приложения

Новосъздадена организация ще функционира като интерфейс между разработчиците на иновативни мобилни приложения и крайните потребители. WAC (Wholesale Applications Community) обединява водещи телеком оператори, като в нея членува и Telekom Austria Group (част от която е Мобилтел).

Очаква се WAC значително да допринесе за стандартизиранео на пазара на мобилни приложения, който в настоящия момент има силно фрагментарен характер. Вследствие на наличието на огромно количество доставчици на оборудване, както и на съществуването на най-различни операционни системи, разработването на приложения за големи целеви групи е изключително сложно, изисква много време и значителни средства.

На този фон WAC предлага на разработчиците стандартизирана и следователно икономически ефективна платформа, върху която могат да се създадат всякакви услуги за мобилни телефони и смартфони. Тази платформа също така допринася за по-тясното сътрудничество между всички доставчици на мобилни апарати.

„За доставчиците на приложения тази открита платформа е изгодна, тъй като получават директен достъп до крайните потребители на всички мобилни оператори, участващи в проекта. Освен това, независимостта на платформата значително увеличава цялостното разнообразие на приложенията. Диапазонът на приложенията включва както общодостъпни глобални услуги, така и сектор от програми за специфични малки целеви групи. Както показва най-новият опит на разработчиците, приложенията, ориентирани към регионалните особености, се радват на най-голямо търсене”, отбеляза главният изпълнителен директор на Telekom Austria Group Ханес Аметсрайтер, който е член на борда на WAC.

Първите спецификации и необходими материали за разработка на софтуер ще бъдат публикувани през ноември 2010 година. Този набор от технически правила и стандарти ще се базира на HTML5 и ще положи основата за всички разработчици, предоставяйки единна база за създаване на приложения за мобилни телефони и смартфони. Комплектът програмно обезпечение за разработчици ще е на основата на стандартите W3C.

WAC е организация с нестопанска цел, финансирана на базата на комисиони, получавани от продажбата на приложения. Освен Telekom Austria Group в нея членуват AT&T (САЩ), China Mobile (Китай), NTT Docomo (Япония), Vodafone (Великобритания), France Telecom (Франция), Deutsche Telekom (Германия), Telecom Italia (Италия) и Telefonica (Испания).

В съответствие с бизнес модела на WAC, доставчиците на мобилни услуги могат да предоставят на клиентите си както безплатни, така и платени приложения като заплащането на услугата става чрез обичайната система на фактуриране на оператора. Схема на разпределение на приходите гарантира и разпределението на печалбите между доставчиците на мрежови услуги, WAC и разработчиците на базата на индивидуални договорености.

В бъдеще се планира разработването на т.нар. услуги, базирани на местонахождението на клиентите. Според WAC общият потенциал на пазара понастоящем е 3 милиарда клиенти.

Коментар