4 млн.лв. финансиране за иновационния фонд

4 млн. лв. от бюджета ще бъдат предоставени за финансиране изпълнението на Националната иновационна стратегия за 2010 г., съобщи правителственият пресцентър. В частност, сумата ще се изразходва за Мярка 1 от стратегията – Национален иновационен фонд.

Средствата са предназначени за вече сключени договори в подкрепа на иновативни предприятия при разработване, изследване и развитие на нови продукти, технологии, услуги или значителното им подобряване.

Националният иновационен фонд е първият финансов механизъм в подкрепа на добре работещите иновативно активни предприятия, които съфинансират разработването на нови продукти или технологии. Фондът отпуска средства за научноизследователски развойни проекти (субсидия до 500 000 лв. със срок на реализация до 3 г.) и за проекти за техническа осъществимост (субсидия до 50 000 лв. и срок на реализация до 1 г.).

Междувременно, Министерският съвет одобри проект на споразумение с правителството на Израел за сътрудничество в областта на промишлената научноизследователска и развойна дейност в частния сектор.

Документът предвижда насърчаване, стимулиране и подкрепа на съвместни промишлени R&D проекти между бизнеса, корпорациите и други организации на двете страни.

Реализирането на двустранното сътрудничество ще се осъществява чрез изпълнение на съвместни проекти за развитие на нови продукти или процеси, които да бъдат комерсиализирани на световния пазар.

Коментар