Microsoft навлиза в смарт-грид приложенията

Нов пакет на Microsoft обещава да даде на потребителите повече подробности за техните сметки за електричество – даже повече, отколкото биха искали да знаят. Уеб-базирано приложение за енергийна ефективност Hohm ще се комплектува с електромер на име „PowerCost Monitor“, съобщи GreenTech.bg.

Комбинацията, която използва наличните широколентови връзки в домовете, позволява на хората да наблюдават енергийното потребление на дома си през уеб или на настолно устройство за мониторинг.

Повечето уреди за мониторинг на енергийната консумация показват колко електроенергия се използва в една къща в даден момент и колко струва – нещо като измервателно табло за скоростта и цената на километър. Свързването на Hohm към такъв уред за мониторинг позволява на хората да виждат същата информация в реално време от уеб-устройство, например компютър или смартфон.

За Microsoft това е първият „набег“ в сферата на системите за енергийна ефективност на дома. Компанията се надява да превърне Hohm в нещо като софтуерен център за управление на всичко – от подобрения на енергийната ефективност до създаване на график за зареждане на електрическия автомобил.

Конкурентът Google също подписа договори с няколко създатели на уреди за енергиен мониторинг, които ще ползват нейния софтуер PowerMeter.

За потребителите, желаещи да получават повече информация от скромните данни за месечната си сметка за тока, подобно развитие е знак за някои от предимствата, изтъквани от защитниците на концепцията за „смарт-грид“, а именно – наличието на по-подробна информация за енергийното потребление, при това без да се налага инсталиране на интелигентни измервателни уреди от електроразпределителните дружества.

Коментар